Vijver aanleggen

Vijver aanleggen

In deze blog gaan we je informatie geven over het aanleggen van een vijver. We hebben het over het ontwerp en graven van de vijver. Maar ook over vijverfolie en de kosten daarvan.

Vijver aanleggen – Info & Prijzen

Een vijver aanleggen is meer dan lukraak een gat in de tuin graven en het vervolgens vol water laten lopen. De basis voor een vijver aanleggen is altijd een goed doordacht en duidelijk uitgetekend vijverontwerp en goede hulp om dit ontwerp te realiseren.

Vijverontwerp

Bedrijven proberen bij het ontwerp en de aanleg van de vijver ook rekening te houden met de ligging, de zichtlijnen vanaf een terras, de zoninval, maar ook met verschillende dieptes in de vijver, zodat verschillende plantensoorten een plekje kunnen vinden. Het vijverontwerp dat wij maken bestaat uit een tekening van de tuin als geheel met de vijver daarin getekend, een dwarsprofiel van de vijver zelf en een beplantingsplan als de keuze valt op een vijver met waterplanten.

Hierop kun je zien, hoe diep de vijver op verschillende plekken is. De verschillende dieptezones zijn nodig, om alle waterplanten straks de juiste plaats te kunnen geven in de vijver. Wanneer u een idee heeft welke vijverplanten u graag in uw vijver wilt, moet u rekening houden met verschillende plantdieptes die u in uw vijverontwerp heeft meegenomen.

Vijver graven

Als u een vijver gaat aanleggen, denk dan steeds goed na. U moet u natuurlijk niet zomaar een gat in uw tuin graven, daar een stuk folie in gooien , vullen met water. Gebruik voor waterplanten enkel vijversubstraat en geen gewone potgrond, anders krijg je gegarandeerd problemen met algen. Wens je de waterplanten rechtstreeks in vijveraarde te planten in plaats van in mandjes, graaf dan nog eens 10 tot 15cm dieper per plateau.

Wanneer de vijverkuil eenmaal uitgegraven is, kun je het beste zo snel mogelijk de bodembescherming en het vijverfolie gaan aanbrengen. De nieuwe vijver heeft dan direct na het opstarten een volledig groeiseizoen voor de boeg, waarin de waterplanten goed kunnen gaan groeien en de vijver een biologisch evenwicht kan opbouwen. De aanwezigheid van de waterplanten van bij de opstart van je vijver zorgt voor een goed waterevenwicht.

Vijverfolie aanbrengen

Het grof wit zand verspreid druk van het opkomende grondwater, waardoor de vijverfolie er geen schade van ondervindt. Tip: Bestaat de tuinvijver uit alleen een gat in de grond en vijverfolie op de bodem en langs de zijkanten? Het vloerbeschermingsdoek kan ook via de vijverfolie worden gebruikt om schade bij het gebruik van het zwembad of door de hoge waterdruk op scherpe stenen te voorkomen.

Laat altijd een flinke rand aan het vijverfolie zitten en zorg dat de vijverrand iets hoger is dan de tuin. Breng de vijverfolie voorzichtig aan en druk deze zo goed mogelijk tegen de bodem en de wanden aan. Leg daar op de aanwezige stenen vloer een dun laagje schoonszand met nog een pc vijverfolie als bodembescherming van het bad.

U kunt kiezen voor een vijver die voorzien is van vijverfolie Grote voordelen daarvan zijn dat het relatief goedkoop, oersterk en gemakkelijk te verwerken is. Het kan ook zijn dat u gebruik wilt maken van een voorgevormde vijver van kunststof. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan alleen even een gat in de tuin graven en wat vijverfolie gebruiken. Druk het witte zand goed aan en leg hier tenslotte een speciale synthetische beschermingsdeken op. Deze is verkrijgbaar bij bedrijven waar ook vijverfolie wordt verkocht.

Hoeveelheid vijverfolie berekenen

Het blijft lastig om uit te rekenen hoeveel vijverfolie je precies nodig hebt wanneer de wanden van de vijver schuin lopen, verschillende diepten in je vijver hebt of gebruik maakt van plantenranden. Wanneer de vijverkuil eenmaal uitgegraven is, kun je het beste zo snel mogelijk de bodembescherming en het vijverfolie gaan aanbrengen.

Soort Manier
Lengte Maximale lengte vijver + 2 x maximale diepte vijver + 1 meter
Breedte Maximale breedte vijver + 2 x maximale diepte vijver + 1 meter

Het vullen van de vijver

Leidingwater is het meest neutrale water, dat goed te beïnvloeden is tot vijverwater, met de juiste balans voor planten en vissen. Zorg dat u bij het inmeten van de vijver altijd 50 cm boven de rand van de vijver meet gezien het ‘zetten’ van de vijverfolie na het vullen met water. Voor een goede plantengroei is minimaal 5 mg. CO2 per liter vijverwater nodig.

Als u binnen 24 uren na het vullen voldoende (4 bosjes of 1 mandje per m3) goede zuurstofplanten in het water zet, zal het vijverwater helder blijven. Wanneer je een nieuwe vijver wilt opstarten en uit wil gaan van een absoluut schone situatie adviseer ik altijd om alleen leidingwater te gebruiken met een aanvullende toevoeging van zuurstofplanten, mineralen en een carbonaat. Als deze goed in balans is zullen de zuurstofplanten goed gaan groeien en blijft het vijverwater helder, zuurstofplanten breken namelijk schadelijke stoffen en algen af. Als de vijver wordt gevuld met water (bij voorkeur leidingwater) en er worden zo snel mogelijk (binnen 24 uren) voldoende en goede zuurstofplanten in het water gezet, dan zal het water helder blijven.

Vijver laten aanleggen

De ene opdrachtgever vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de vijver onderhoudsvrij, met of zonder planten, of kindvriendelijk moet zijn, terwijl de andere opdrachtgever graag een vijver wilt aanleggen die door de natuur geleid wordt. Voordat u een tuinvijver laat aanleggen bepaalt u eerst welk soort vijver u wilt laten aanleggen. Een vijver aanleggen betekent meer dan zomaar even een gat graven, vijverfolie erin leggen en vullen met water.

Toch hoeft u zich hierdoor niet te laten weerhouden want het onderhoud van een vijver valt best mee en een met goed aangelegde en onderhouden vijver blijven de kosten en de tijd die u eraan moet besteden ook binnen de perken. Neemt u van ons aan, dat die mooie heldere en schone vijver met die prachtige planten en vissen die u laatst zag en die u inspireerde om zelf ook een vijver in uw tuin aan te leggen, dat deze vijver keurig onderhouden wordt en niet vanzelf zo mooi is geworden.

Vijver aanleggen kosten

Een strakke of natuurlijke koivijver aanleggen kan dus prima met vijverfolie. Ook visvijvers kunnen vrij prijzig zijn omdat ze vaak veel techniek bevatten, de vissen niet altijd even goedkoop zijn (koi karpers kunnen met gemak honderden euro’s kosten) en ze ook relatief veel onderhoud nodig hebben. De aanleg van de vijver zelf neemt de nodige kosten met zich mee, er kan flink wat bespaard worden wanneer dit zelf wordt uitgevoerd, wat heel goed te doen is. Voor een koivijver is het van belang dat er een goede vorm van filtratie wordt toegepast om te zorgen voor een goede waterkwaliteit, wat de nodige kosten met zich meebrengt.

Soort Gemiddelde kosten
Zwem vijver €20.000,-  tot €40.000,-
Kleine Koi vijver €4.000,-  tot €5.000,-
Kleine sier vijver €2.000,-  tot €3.000,-
Kleine natuur vijver €1.000,-  tot €2.000,-
Vijver pomp €100,-  tot €1.500,-
Filter €100,-  tot €1.000,-

Interessante links

Vijver aanleggen
Schuiven naar boven