Tuinaanleg: creëer de tuin van je dromen

Je tuin heeft een belangrijke invloed op de uitstraling van je woning. En voor jezelf is de tuin de ideale plek om te genieten: je kunt er uit rusten, je hobby uitoefenen of gezellig samenkomen met vrienden en familie. Het is daarom belangrijk dat je tuin aan al je wensen en eisen voldoet.

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, is je tuin vaak nog een leeg canvas, en moet de tuin nog helemaal worden aangelegd. Ook als je niet tevreden bent met je huidige tuin, kan de aanleg van een nieuwe een uitkomst bieden. In deze blog lees je hoe je met tuinaanleg de tuin van ej dromen creëert.

Wat is tuinaanleg?

Tuinaanleg is niks anders dan het aanleggen van een nieuwe tuin. Denk dus aan bestraten, het plaatsen van een tuinomheining, gazon en beplanting.  Dit wordt vaak gedaan bij nieuwbouwwoningen zonder tuin, maar ook bij bestaande tuinen waarvan de bewoner niet tevreden is met de indeling van je tuin. Wanneer je wel tevreden bent met de indeling, spreken we niet meer van tuinaanleg maar van tuinrenovatie.

Werkwijze en werkzaamheden bij tuinaanleg

De werkzaamheden die tijdens tuinaanleg verschillen per situatie. Niet iedereen wil bijvoorbeeld een vijver. Dit heeft dus ook invloed op de werkwijze. 

Het aanleggen van een nieuwe tuin verloopt als volgt:

  • Allereerst maakt de hovenier een tuinontwerp. Hierin worden je eigen wensen, de mogelijkheden die je tuin biedt en je budget mee genomen.
  • De volgende stap is het verwijderen van de oude tuin. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht met een lege tuin? Dan is deze stap niet nodig. 
  • Vervolgens worden er grondwerken gedaan. Met grondwerken wordt de basis van de tuin aangelegd, voor onder andere de bestrating, het gazon en de beplanting. 
  • Wil je graag tuinverlichting, een vijver of sproei-installatie? Na de grondwerken worden de leidingen en kabels hiervoor aangelegd. 
  • Dan is het tijd voor het plaatsen van de tuinomheining en eventueel een tuinhuis, pergola of veranda. 
  • Tot slot wordt de rest van de tuin aangelegd! De bestrating, het gazon en de beplanting worden geplaatst.

Wanneer tuin aanleggen?

Zowel de herfst en de lente zijn de beste periodes voor tuinaanleg. Maar, eigenlijk kun je ieder seizoen een tuin laten aanleggen. Het enne seizoen vereist alleen wel wat meer aandacht en verzorging voor je tuin dan de andere. Dit kun je met het hoveniersbedrijf bespreken. 

Wat kost tuinaanleg?

De kosten van tuinaanleg zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het tarief van het hoveniersbedrijf en de voorrijkosten
  • De werkzaamheden die worden uitgevoerd
  • De materiaalkosten 

Volgens https://www.de10beste.be/tuinaannemers/ kost het aanleggen van een nieuwe tuin gemiddeld €75,- tot €200,- per m², inclusief materiaal- en arbeidskosten. 

Voor iedere aanleg zijn grondwerken nodig. Dit kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Het egaliseren van de tuin kost gemiddeld €1,- tot €3,- per m². Wil je de tuin bestraten? Voor bestrating moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €50,- en €150,- per m². Voor het aanleggen van een gazon moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €5,- tot €10,- per m² en voor beplanting €10,- tot €30,- per m². 

In de onderstaande tabel vind je meer prijzen.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Uitgraven en ophogen tuin€10,- tot €15,- per m²
Egaliseren€1,- tot €3,- per m²
Gazon aanleggen€5,- tot €10,- per m²
Beplanting planten€10,- tot €30,- per m²
Bestraten€50,- tot €150,- per m²
Schutting plaatsen€50,- tot €150,- per meter
Verlichting€80,- tot €100,-
Vijver€1.000,- tot €30,000,-
Tuinhuisje€200,- tot €10.000,-
Pergola€800,- tot €5.000,-
Tuinaanleg: creëer de tuin van je dromen
Schuiven naar boven