Tuinaanleg

tuinman

Op zoek naar een hovenier voor tuinaanleg? Inzicht in de mogelijkheden en prijzen.

Tuinontwerp: het uitgangspunt

Voordat u kunt genieten van uw droomtuin dient er eerst een ontwerp te komen. Een gemiddelde tuinman ontwerpt particuliere en klein zakelijke tuinen. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend van ontwerp in 2D of 3D tot het aanleggen van tuinen en het maken van een geheel beplantingsplan.

Ook heeft u met een tuinontwerp gelijk een goed beeld van de kosten voor het aanleggen of renoveren van de tuin, zodat u zich daarna geen zorgen meer hoeft te maken of u het wel of niet kunt betalen.

Naast het in kaart brengen van de tuinwensen is het goed om van te voren een budget vast te stellen voor de aanschaf van de diverse materialen zoals bestrating, beplanting, schuttingen, vijver, tuinverlichting, beregening, plantenbakken, hout voor veranda, tuinschuur of pergola.

Tuinontwerp kosten

Tuinontwerp kostenGemiddelde prijs (inclusief btw)
Kleiner dan 300 m²€ 250 – € 400
Groter dan 300 m²€ 2 per m²
Beplantingsplan30% van het tuinontwerp

De tuin inrichten

Wanneer het ontwerp is bepaald, gaat de tuinman beginnen met de feitelijke tuinaanleg of vijveraanleg. Aansluitend kunnen men afhankelijk van het ontwerp allerlei andere zaken aanleggen en maken, zoals bijvoorbeeld tuinverlichting, een houten vlonder, een nieuwe schutting of tuinhuis. U kunt hierbij denken aan het ontwerpen en aanleggen van tuinen, het plaatsen van schuttingen en vijvers én het onderhoud van de tuin.

Tuinaanleg kosten

Uiteraard bent u benieuwd naar de kosten van tuinaanleg (Tuin-design.be). De exacte kosten zijn afhankelijk van uw wensen. Daarom een gemiddeld kostenoverzicht.

Tuinaanleg kostenGemiddelde prijzen per m² inclusief btw
Gras€ 5 – € 10
Beplanting€ 12 – € 28 (afhankelijk van uw voorkeur)
Straatwerk€ 10 – € 65 (afhankelijk van steensoort)
Houten vlonders€ 50 – € 125 (afhankelijk van houtsoort)

Tips om te besparen op de tuinaanleg

De kosten zijn uiteenlopend per tuinman. Daarom adviseren wij u om diverse tuinmannen te vergelijken. Op die manier krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden.

De tuinaanleg tips op een rijtje

  • Vergelijk meerdere tuinmannen
  • Vraag om referenties
  • Ga zelf op zoek naar beoordelingen van de tuinman op internet
  • Vraag wat er in de offerte is opgenomen en wat niet. Worden de oude tegels afgevoerd? Wat zijn de kosten van de nieuwe tegels? Vraag om een specifieke offerte.

Aan de hand van bovenstaande tips voorkomt u blunders bij tuinaanleg (Hln.be).

Tuinaanleg
Schuiven naar boven